Minimalne zarade u 2022. godini

Od 1. januara 2022. povećane su minimalne zarade u Austriji, Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj.

Od 1. januara u Austriji, Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj važe novi iznosi opštih minimalnih zarada ili stupaju na snagu novi kolektivni ugovor za zaposlene u drumskom prevozu tereta i putnika.

Austrija

Inostrani prevoznici su obavezni da se pridržavaju granskog kolektivnog ugovora. Sa 01.01.2022. zarade vozača u međunarodnom transportu povećane su 4,96% u odnosu na prethodni kolektivni ugovor. U zavisnosti od godina rada kod poslodavca i kvalifikacije minimalna cena rada se kreće od 9,80 do 12,12 €.

Francuska

Povećanjem opšte minimalne zarade od 01.01.2022. automatski je povećana i najniža zarada vozača u međunarodnom transportu. U zavisnosti od godina staža kod poslodavca, zarada vozača se kreće se od 10,57 € do 11,43 € bruto po radnom satu.

Prema kolektivnom ugovoru u sektoru transporta ovo se odnosi na prvih 35 radnih sati u nedelji, odnosno prvih 156 radnih sati u mesecu. Dodatak za svaki naredni radni sat iznosi 25%, a za radni učinak iznad 43. radnog sata u nedelji, odnosno 186. radnog sata u mesecu obavezno se isplaćuje dodatak od 50%. Dodatak za rad nedeljom posebno se obračunava.

Holandija

Od 01.01.2022 na zarade vozača ponovo se primenjuje Kolektivni ugovor u komercijalnom teretnom saobraćaju, koji je rešenjem ministra za socijalna pitanja i zapošljavanje od 23.09.2021. proglašen opšteobavezujućim. Tokom 2021. godine Kolektivni ugovor nije bio u primeni, s obzirom da predstavnici sindikata i poslodavaca nisu mogli da se usaglase.

Inostrani prevoznici su obavezni da poštuju Kolektivni ugovor, odnosno dužni su da vozačima za rad na teritoriji Holandije isplaćuju cenu rada od 12,18 € do 17,90 €, u zavisnosti od platnog razreda prema stepenu složenosti poslova i radnog staža vozača.

Nemačka

Za inostrane prevoznike u SR Nemačkoj važi opšta minimalna zarada, koja od 01.01.2022. iznosi 9,82 € po radnom satu. Od 01.07.2022. minimalna zarada iznosiće 10,45 € po radnom satu. Ovu dinamiku rasta minimalne zarade još 2020. godine utvrdila je nezavisna komisija.

Izvesno je, međutim, da će opšta minimalna zarada već u prvoj polovini godine biti korigovana na 12,00 € po radnom satu, kako je to predviđeno koalicionim sporazumom na osnovu kojeg je početkom decembra izabrana nova Savezna vlada, koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali.

Ostanimo u kontaktu

Saznajte više o našim servisima – članovi našeg tima Vam lično stoje na raspolaganju za sva pitanja i sigurno će Vam predložiti optimalno rešenje!

Uvek aktuelno i pouzdano

  • potpuno besplatno
  • najnovije vesti
  • jednostavna odjava

INFORMACIJE I EKSPERTSKO ZNANJE

Za unapređenje i siguran rast Vašeg poslovanja

Profitirajte od našeg ekspertskog znanja, budite pravovremeno informisani i uštedite dragoceno vreme.

Novosti

Preuzmite aktuelne informacije o primeni socijalnih propisa u međunarodnom transportu

Digital Hub

Pregled najvažnijih dokumenata za svaku vožnju u digitalnom obliku

Socijalni propisi

Pregled najvažnijih odredaba za svaku zemlju

FAQ

Odgovori na najčešće postavljana pitanja

Naša mreža u EU

Verovali ili ne – imamo u svim zemljama gde se nalaze naši stalno zaposleno osoblje. Sticaj dobrih okolnosti ili ne – poslujemo globalno, ali radimo lokalno.

Angažujte eksperte

Upoznajte se sa našim servisima za transportna preduzeća i komunicirajte sa našim ekspertima direktno.

Poslovanje bez prepreka

Vaše je da robu bezbedno i na vreme isporučite na odredište. Naš posao je da uklonimo administrativne prepreke.