Pre angažovanja vozača na teritoriji Kraljevine Danske obavezna registracija prevoznika i imenovanje predstavnika. Minimalna zarada vozača u prevozu tereta 22,15 evra/ času

Početkom 2020. godine Danska je najavila uvođenje novih pravila prilikom upućivanja vozača, sa ciljem da se ograniči tzv. socijalni damping u ovoj oblasti. Danski parlament usvojio je 02.12.2020. odgovarajuće izmene zakonskih propisa, kojim se uređuje rad inostranih prevoznika u slučajevima kabotaže i kombinovanog prevoza. Šta su nove obaveze prevoznika? Prevoznici koji obavljaju kabotažu i kombinovani prevoz na teritoriji Danske obavezni su da se prethodno registruju na portalu, koji je još u pripremi i trebalo bi da bude u funkciji počev od 01.01.2021. godine.
Analogno postojećem portalu za registrovanje inostranih pružalaca usluga (RUT), prevoznici će ubuduće biti u obavezi da pre početka prevoza na teritoriji Danske registruju sledeće podatke:

Više detalja očekuje se u drugoj polovini decembra.
Kontrola primene i sankcije Kontrolu primene novih propisa vršiće policijski organi tokom uobičajenih kontrola na putevima, kao i nadležni inspektorat za nadzor primene radnih propisa, koji može od prevoznika (neposredno ili preko imenovanog predstavnika za Dansku) zahtevati dostavljanje dokumentacije o isplati propisane zarade.
U slučaju da prevoznik propusti da pre početka prevoza na teritoriji Danske izvrši neophodnu registraciju može biti kažnjen iznosom od 10.000 DKK (oko 1.340 €), dok kazna za nepoštovanje propisa o minimalnoj zaradi može iznositi i 35.000 DKK (oko 4.700 €). Naš tim redovno prati informacije o primeni novih propisa u Danskoj, a zastupnički servis će klijentima biti na raspolaganju pod uobičajenim uslovima.