Obaveza prijavljivanja vozača u Danskoj

Od 01.01.2021. Danska uvodi obavezu prijavljivanja upućenih vozača i isplatu minimalne zarade

Pre angažovanja vozača na teritoriji Kraljevine Danske obavezna registracija prevoznika i imenovanje predstavnika. Minimalna zarada vozača u prevozu tereta 22,15 evra/ času

Početkom 2020. godine Danska je najavila uvođenje novih pravila prilikom upućivanja vozača, sa ciljem da se ograniči tzv. socijalni damping u ovoj oblasti. Danski parlament usvojio je 02.12.2020. odgovarajuće izmene zakonskih propisa, kojim se uređuje rad inostranih prevoznika u slučajevima kabotaže i kombinovanog prevoza. Šta su nove obaveze prevoznika? Prevoznici koji obavljaju kabotažu i kombinovani prevoz na teritoriji Danske obavezni su da se prethodno registruju na portalu, koji je još u pripremi i trebalo bi da bude u funkciji počev od 01.01.2021. godine.
Analogno postojećem portalu za registrovanje inostranih pružalaca usluga (RUT), prevoznici će ubuduće biti u obavezi da pre početka prevoza na teritoriji Danske registruju sledeće podatke:

  • Naziv preduzeća
  • Podaci o adresi i kontakt podaci
  • Vrsta prevoza
  • Registarska oznaka vozila
  • Predviđeni period angažovanja u Danskoj
  • Podaci o vozaču i njegovoj zaradi

Više detalja očekuje se u drugoj polovini decembra.
Kontrola primene i sankcije Kontrolu primene novih propisa vršiće policijski organi tokom uobičajenih kontrola na putevima, kao i nadležni inspektorat za nadzor primene radnih propisa, koji može od prevoznika (neposredno ili preko imenovanog predstavnika za Dansku) zahtevati dostavljanje dokumentacije o isplati propisane zarade.
U slučaju da prevoznik propusti da pre početka prevoza na teritoriji Danske izvrši neophodnu registraciju može biti kažnjen iznosom od 10.000 DKK (oko 1.340 €), dok kazna za nepoštovanje propisa o minimalnoj zaradi može iznositi i 35.000 DKK (oko 4.700 €). Naš tim redovno prati informacije o primeni novih propisa u Danskoj, a zastupnički servis će klijentima biti na raspolaganju pod uobičajenim uslovima.

Ostanimo u kontaktu

Saznajte više o našim servisima – članovi našeg tima Vam lično stoje na raspolaganju za sva pitanja i sigurno će Vam predložiti optimalno rešenje!

Uvek aktuelno i pouzdano

  • potpuno besplatno
  • najnovije vesti
  • jednostavna odjava

INFORMACIJE I EKSPERTSKO ZNANJE

Za unapređenje i siguran rast Vašeg poslovanja

Profitirajte od našeg ekspertskog znanja, budite pravovremeno informisani i uštedite dragoceno vreme.

Novosti

Preuzmite aktuelne informacije o primeni socijalnih propisa u međunarodnom transportu

Digital Hub

Pregled najvažnijih dokumenata za svaku vožnju u digitalnom obliku

Socijalni propisi

Pregled najvažnijih odredaba za svaku zemlju

FAQ

Odgovori na najčešće postavljana pitanja

Naša mreža u EU

Verovali ili ne – imamo u svim zemljama gde se nalaze naši stalno zaposleno osoblje. Sticaj dobrih okolnosti ili ne – poslujemo globalno, ali radimo lokalno.

Angažujte eksperte

Upoznajte se sa našim servisima za transportna preduzeća i komunicirajte sa našim ekspertima direktno.

Poslovanje bez prepreka

Vaše je da robu bezbedno i na vreme isporučite na odredište. Naš posao je da uklonimo administrativne prepreke.