FAQ

Često postavljana pitanja

Ovde možete pronaći odgovore na najčešće postavljena pitanja

Opsta pitanja

O izmenama socijalnih propisa u pojedinim zemljama redovno obaveštavamo sva preduzeća, bez obzira da li su naši klijenti ili ne. Dovoljno je da se prijavite ovde.

Naravno, transportna preduzeća mogu sama prijavljivati upućivanje vozača. Važno je da podnete prijave budu u skladu sa propisima zemlje u kojoj se vrši prijava.

Naš tim stručnjaka usko je specijalizovan za oblast socijalnih propisa u sektoru transporta. Redovno pratimo izmene minimalne zarade, propisa i imamo veliko iskustvo u komunikaicji sa kontrolnim organima. Sa nama poslujete sigurno.

Besplatan savet uvek možete dobiti. Naše zastupničke servise na komercijalnoj osnovi koriste preduzeća iz 11 evropskih zemalja. U prvoj godini saradnje možemo Vam ponuditi promotivnu cenu.

Cena našeg servisa zavisi od broja vozača koje upućujete u neku od zemalja, u kojima se socijalni propisi primenjuju na sektor transporta. Za bliže informacije dovoljno je da nam dostavite zahtev za neobavezujuću ponudu. Cene naših servisa su niže nego kod konkurencije, uz servis prilagođen Vašim potrebama.

Naš tim prijavljuje vozača nadležnim organima odmah po prijemu Vašeg zahteva. Prethodno kontrolišemo sve podatke (brojeve socijalnog osiguranja, da li navedena zarada ispunjava zakonom propisan minimmu itd.). Jedino tako možemo garantovati da nećete biti izloženi visokim kaznama.

Ako ste obavezni da prijavite upućivanje vozača, a to niste učinili, kazne se, od zemlje do zemlje, kreću od 1.500 do 6.000 evra.

Verovali ili ne, da – imamo u svim zemljama gde se nalaze naši stalno zaposleno osoblje. Sticaj dobrih okolnosti ili ne – poslujemo globalno, ali radimo lokalno. Upoznajte naš tim.

Pitanja iz Prakse

Mi smo transportna firma sa sedištem u BiH i nismo obavezni da prijavljujemo upućivanje vozača u Austriju. Da li to znači da se austrijski socijalni propisi na nas ne odnose?

Ne, svi prevoznici su dužni da poštuju socijalne propise u Austriji. Iako se obaveza prijavljivanja odnosi samo na preduzeća sa sedištem u EU, svi vozači moraju sa sobom imati dokaz da poslodavac isplaćuje zaradu u skladu sa važećim kolektivnim ugovorom.

Mi smo firma koja radi transport sa vozilima do 3t. Da li naši vozači moraju da poštuju pravilo o spavanju van vozila prilikom odmora u FR?

Pravila o korišćenju nedeljnog odmora odnose se na sve profesionane vozače. Propisima EU zabranjeno je noćenje u kabini vozila tokom korišćenja redovnog nedeljnog odmora (“45”) i ono se odnosi i na vozila do 3,5 t.

Dobili smo zahtev od Nemačke carine (ZOLL) za kontrolu primene zakona o minimalnoj ceni rada u Nemačkoj (MiLoG), da li smo u obavezi da im dostavimo traženu dokumentaciju i ukoliko to ne uradimo koje su konsekvence?

Obavezni ste da se odazovete zahtevu kontrolnog organa i dostavite traženu dokumentaciju. U suprotnom, nadležni organ pokrenuće krivični postupak protiv odgovornog lica, a preduzeće novčano kazniti. Kazna se kreće u rasponu od 6.000 do 30.000 €.

Naši partneri iz Slovenije preporučili su nam EXPO kao pouzdanog partnera na putu. Pored Francuske, Nemačke i Austrije, da li imate predstavništva u Holandiji i Danskoj i da li smo u obavezi da u tim zemljama prijavljujemo naše vozače?

Obaveza prijavljivanja vozača zavisi od toga u kojoj zemlji se nalazi sedište prevoznika. Primena socijalnih propisa, odnosno obaveza isplate minimalne zarade, važi za sve prevoznike. EXPO ima svoje osoblje u Holandiji, a u Danskoj zastupnika.

Naši vozači imaju nadprosečne zarade, ali bruto zarada je niža od propisane minimalne zarade u većini zemalja u koje vozimo. Da li se dnevnice mogu računati kao isplaćena zarada?

Deo isplaćenih dnevnica, po odbitku normiranih troškova za ishranu tokom putovanja, može se smatrati dodatkom na osnovnu zaradu. Uslov je da su normirani troškovi za ishranu propisani u zemlji sedišta, a da je tretman iznosa do pune dnevnice regulisan internim aktom preduzeća ili ugovorom o radu. Za više informacija i savet obratite se članovima našeg tima.

Obavljamo prevoz vozilima do 3,5 t, koji je prema CEMT liberalizovan. Austrijski organi su nam izrekli kaznu zbog usputnog tereta, koji smo na putu za Srbiju iz Nemačke prevezli do odredišta u Austriji. Smatramo to kršenjem prava po osnovu CEMT, da li smo u pravu?

Niste u pravu. Austrijska strana insistira na tome da za mala vozila, kojima za obavljanje bilateralnog prevoza nije potrebna CEMT dozvola, mogu važiti samo ona pravila koja važe kada se prevoz obavlja velikim vozilom, uz CEMT dozvolu. Liberalizacija po CEMT ne znači da je dozvoljeno obavljanje kabotaže unutar EU.

Zbog minimalnog odstupanja gabarita od prekršajnog organa u Nemačkoj smo dobili dopis u kojem se najavljuje oduzimanje iznosa koji je višestruko veći od onoga što smo naplatili za spornu vožnju, a nisu nam priznati ni realni troškovi (gorivo, putarine, plata vozača). Vozaču je na licu mesta naplaćena prekršajna kazna. Kako da postupimo?

Nemački prekršajni organ u Vašem slučaju koristi mogućnost oduzimanja dobiti stečene nezakonitom radnjom, predviđenu Zakonom o prekršajnim postupcima. Osporavanje ove kaznene mere sudskim putem osuđeno je na neuspeh, jer nemački sudovi uglavnom presuđuju na štetu prevoznika. Naš tim je u više od 100 sličnih postupaka uspeo da izdejstvuje umanjenje iznosa.

Nedavno smo dobili rešenje o izrečenoj kazni, a nemamo pravo žalbe jer je rok već istekao. Kako da postupimo?

Pojedini prekršajni organi u Nemačkoj i Austriji stranim pravnim i fizičkim licima dostavljaju rešenje “javnim uručenjem”, odnosno isticanjem na oglasnoj tabli. Po isteku roka za prigovor ili žalbu rešenje postaje pravosnažno. Ovakve situacije možete izbeći samo ako u Nemačkoj imate zastupnika ovlašćenog za prijem dokumenata i vozači ga imenuju tokom kontrole na putu.

Fer cene i uslovi za sve servise

Najbolji u poslu koji radimo

Naš zastupnički servis obuhvata više od samog prijavljivanja upućenih vozača i imenovanja zastupnika u zemljama gde je to neophodno.

Klijente savetujemo kako da poslovanje usklade sa socijalnim propisima u zemljama, u koje upućuju vozače.

U ime i za račun klijenata preuzimamo komunikaciju sa nadležnim organima, a po potrebi ih zastupamo u upravnim postupcima.

U poslovanju koristimo digitalna rešenja, ali uspeh zajedničkog posla zavisi od neposredne komunikacije sa svakim klijentom.

PIN_MAP_PARAGRAPH_ECS

KONTAKTIRAJTE NAS

Imate pitanja ili problem u vezi sa primenom socijalnih propisa? Čak i ako niste naš klijent – stojimo vam na raspolaganju. Kontaktirajte nas već danas!