Uprkos tome najveći broj transportnih preduzeća je uzdržan u pogledu rasta poslovnih aktivnosti u narednim mesecima.

Najveći broj nemačkih prevoznika i dalje beleži manji obim transporta u odnosu na isti period prethodne godine. Osim pada ekonomske aktivnosti zbog pandemije, kao razlog se navodi i oštra konkurencija prevoznika iz drugih zemalja, kao i hronični nedostatak vozača.

EXPO-BERLIN-ECS

Minimalni rast indeksa iskorišćenosti teretnih vozila

Prema podacima BAG, koji u Nemačkoj preko državne agencije Toll Collect vrši naplatu putarine za teretna vozila, indeksne vrednosti naplate putarine su u proseku 3,5% niže u odnosu na period pre izbijanja pandemije. Poređenje se vrši u odnosu na period od 1. januara do 22. marta 2020. godine. Izvesni rast indeksa beleži se, međutim, u poslednje dve sedmice juna, kada je ovaj indeks kod nemačkih prevoznika bio 2,9% ispod referentnih vrednosti, dok su inostrani prevoznici ostvarili 4,3% manju vrednost.

Raste zabrinutost zbog jačanja konkurencije iz jugoistočne Evrope

Nemački prevoznici uprkos tome sa brigom registruju rast aktivnosti prevoznika iz zemalja sa nižim cenovnim faktorom, kako iz članica EU, poput Litvanije, Bugarske i Rumunije, tako i kada je reč o prevoznicima iz trećih zemalja, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina, koje beleže rast aktivnosti na nemačkim putevima.